joi, aprilie 18 | Ne găsiti și pe

Actiune pilot Orizont 2020 dedicata sprijinirii inovarii in cadrul IMM-urilor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lansata pe 11 februarie 2016, actiunea pilot Orizont 2020 este dedicata IMM-urilor inovative si are ca scop oferirea de suport financiar acelor IMM-uri interesate de a recruta cercetatori, cu doctoratul finalizat, din alte tari decat tara de resedinta a companiei solicitante, care sa exploateze si sa implementeze o idee inovativa de afaceri.

logo

Inovarea in cadrul unui IMM este adesea limitata de lipsa de acces la informatii si cunostinte de specialitate. In acelasi timp, multe companii considera ca este dificila gestionarea proceselor de inovare si de aceea depun eforturi pentru identificarea si recrutarea persoanelor care au cunostinte specializate, nefiind parte din retele internationale extinse si neavand un nume foarte cunoscut ca al marilor companii.

Aceasta actiune are ca scop depasirea obstacolelor, pe care IMM-urile din Uniunea Europeana le au in recrutarea specialistilor cu inalta calificare (doctori sau doctoranzi) pe care nu ii pot identifica pe piata nationala a fortei de munca (fie pentru ca aptitudinile dorite nu sunt disponibile, fie pentru ca informatiile nu sunt accesibile), dar aceste cunostinte ar putea fi determinante pentru identificarea unor noi oportunitati de inovare si pentru o dezvoltare semnificativa a companiei.

Aceasta actiune pilot reprezinta primul pas pentru crearea si dezvoltarea unui program de mobilitate in Uniunea Europeana, care va ajuta IMM-urile europene in recrutarea de specialisti si in accesul facil la cercetarile stiintifice. Totodata, este un experiment in testarea fezabilitatii unei masuri europene care vizeaza cresterea accesului la specialisti, prin incurajarea mobilitatii in randul cercetatorilor de inalta calificare inafara granitelor si, de asemenea, din mediul academic catre IMM-uri. Din cauza naturii sale, programul se va aplica pentru o perioada determinata, fiind vizata recrutarea cercetatorilor inscrisi in acest an academic, in cele mai multe dintre tarile europene. Acest lucru va permite Comisiei Europene sa organizeze cursuri de formare in managementul inovatiei industriale si sa monitorizeze mai bine succesul recrutarilor, conditiile de angajare si impactul acestora, pentru evaluarea programului si largirea ariei sale de actiune.

 

Sprijinul financiar va fi acordat pentru 90 de companii europene si va include selectarea, recrutarea si instruirea cercetatorilor. IMM-ul interesat va solicita un grant care va acoperi salariul cercetatorului respectiv pe durata unui an (impreuna cu alte cheltuieli eligibile conform apelului).

Aplicatiile pentru acest apel sunt depuse prin intermediul Portalului Participantilor Orizont 2020, incepand cu data de 11 februarie 2016 si pana la data de 30 iunie 2016.

Numai IMM-urile din statele membre ale Uniunii Europene si tarile asociate Programului Orizont 2020 sunt eligibile.

Etape de desfasurare

a) Lansare apel: 11 Februarie 2016
b) Termenul de depunere a aplicatiilor: 30 Iunie 2016
c) Faza de testare: 11 Februarie 2016 – 30 Iunie 2016
d) Aprobare si semnare contracte: cel tarziu pana la 28 Februarie 2017
e) Publicare anunturi angajare de catre aplicantii admisi: 1 Martie 2017 – 30 Aprilie 2017
f) Faza de recrutare: Mai – Iunie 2017
g) Data incepere derulare contracte cercetatori: 1 Septembrie 2017

Share.