Pe data de 28 iunie a.c. a fost semnat la București, contractul de finanțare pentru proiectul Râu Curat-Dunărea, care va fi implementat cu fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.
Liderul proiectului este Consiliul Local al orașului Izmail (Ucraina), care va derula activitățile în parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea, Consiliul Regional Odessa (Ucraina) și Asociația pentru Cooperare Transfrontalieră “Euroregiunea Dunărea de Jos” (România).
Proiectul, în valoarea totală de 4,3 milioane de euro (din care 3,8 milioane de euro fonduri europene), are o durată de 36 de luni și își propune reabilitarea sistemelor de canalizare din zona de frontieră a Deltei Dunării, în scopul prevenirii situațiilor de urgență provocate de activitățile umane. Astfel, vor fi reabilitate rețeaua de colectare și canalizare a orașului Izmail, rețeaua de canalizare a Spitalului Municipal Tulcea, două stații de tratare a apelor reziduale și vor fi modernizate două stații de pompare a apelor uzate din orașul Izmail. De asemenea, vor fi pregătiți specialiști din ambele state care activează în domeniul prevenției, intervenției și educației cetățenilor în ceea ce privește dezastrele generate de activități umane.
Prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 vor primi finanțare (13,6 milioane de euro) încă trei proiecte mari de infrastructură:
Îmbunătăţirea siguranţei populaţiei prin managementul situaţiilor de urgenţă;
Infrastructura transfrontalieră de sănătate;
Cooperare regională pentru prevenirea și lupta împotriva infracționalității transfrontaliere.
Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, având o alocare financiară de 60 de milioane de Euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Ucraina şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE, care se învecinează.