Câteva cifre, câteva procente, dar în spatele lor se găsește o muncă uriașă, mobilizare, determinare și mai ales, dorința de a vedea aceste proiecte duse la bun sfârșit, în beneficiul comunităților de o parte și de alta a frontierei cărora le-au fost dedicate.
Anul 2020 a fost un an dificil și solicitant atât pentru beneficiarii noștri, cât și pentru structurile de program.Proiectele au fost nevoite să se adapteze circumstanțelor și să continue, deși numeroase și repetate restricții au impus regândirea activităților și pe de o parte, ritmul implementării a încetinit din cauza sincopelor și a restricțiilor de călătorie, carantina sau îmbolnăvirea staff-ului din echipele de implementare. Nu putem ignora contracția activităților economice, vizibilă atât în Ucraina, cât și în România, care a condus, de exemplu, la dificultăți în atribuirea contractelor de achiziție din lipsă de ofertanți pentru servicii, bunuri și lucrări necesare în cadrul proiectelor.
Nu toate proiectele au reușit să identifice alternative sau ajustări imediate și potrivite noului context, motiv pentru care programul le-a acordat posibilitatea de a suspenda activitățile pentru o perioadă limitată de timp sau de a-și extinde perioada de implementare.
Un efect pozitiv înregistrat în această perioadă a fost intensificarea comunicării, atât la nivelul parteneriatelor de proiect, dar și între proiecte și program, posibilitatea de a desfășura rapid și practic fără costuri întâlniri în format online, ori de câte ori situația a impus.
Însă acum, în 2021, atât proiectele, cât și programul sunt chemate să acționeze solidar și să mobilizeze toate resursele disponible pentru a recupera întârzierile, a accelera implementarea, a duce proiectele la bun sfârșit și a înregistra rezultatele anticipate la acordarea finanțării europene. Astfel, este necesară accelerarea depunerii cererilor de plată intermediară pentru a asigura disponibilul financiar necesar continuării în bune condiții a proiectelor, creșterea ritmului de derulare a activităților și de atingere a rezultatelor, contabilizarea economiilor înregistrate la nivel de proiect, în special din cauza evenimentelor și circumstanțelor care au marcat anul 2020 și identificarea de activități și/sau rezultate către care aceste resurse financiare neconsumate pot fi direcționate și utilizate până la finalul implementării.
Împreună cu actorii regionali interesați, de exemplu administrațiile regionale din Ucraina, programul a monitorizat și va continua să analizeze constant evoluția proiectelor pentru a identifica posibile elemente de risc și/sau necesități de asistență și suport, va asigura instruirea beneficiarilor și va acorda prioritate deosebită verificării cererilor de plată.
Sperăm cu toții ca, prin efortul concentrat al proiectelor, al programului, al structurilor naționale și actorilor interesați, să accelerăm ritmul de implementare și, depășind dificultățile de moment, să acționăm pentru finalizarea în bune condiții a proiectelor noastre, concretizarea rezultatelor și maximizarea utilizării fondurilor europene disponibile pe granița România – Ucraina.