duminică, decembrie 10 | Find us on

Proiecte fără granițe. România – Ucraina | Ziua Cooperării Europene 2021

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tu știi ce face Programul Operațional Comun România – Ucraina pentru regiunea ta?

21 septembrie 2021 marchează Ziua Cooperării Europene și 10 ani de celebrări internaționale. Cu această ocazie, Programul România – Ucraina aduce mai aproape de publicul larg rezultatele proiectelor comune România-Ucraina, care se întâmplă chiar în regiunea noastră.

Anul acesta, Ziua Cooperării Europene va fi sărbătorită în cadrul a 9 evenimente regionale sub numele de „Proiecte fără granițe – Romania | Ucraina”, câte unul în fiecare județ din aria Programului. Întâlnirile vor reuni jurnaliști și beneficiari ai Programului, într-un ”Brunch Regional” de cunoaștere directă a proiectelor de cooperare din fiecare zonă și a implicării Programului România – Ucraina în viața oamenilor din comunitățile de graniță.

Evenimentele locale vor avea loc în România la Suceava, Botoșani, Tulcea, Baia Mare, Satu Mare și în Ucraina la Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Uzhgorod, și Izmail, după următorul calendar:

BOTOSANI, 20 septembrie 2021, ora 10.00, Taverna Bella Napoli

SUCEAVA, 21 septembrie 2021, ora 10.00, Restaurant Nomad

UZHHOROD, Zakarpattia 21 septembrie 2021, ora 10.00, Hotel Duet Plus

IVANO FRANKIVSK 23 septembrie 2021, ora 10.00, Restaurant Fabbrica

CHERNIVTSI 24 septembrie 2021, ora 10.00, Cafe Pride

IZMAIL, Odessa 28 septembrie 2021, ora 10.00, Restaurant Zeytun

TULCEA, 30 septembrie 2021, ora 12.00, Hotel Delta

SATU MARE, 30 septembrie 2021, ora 10.00, Restaurant Aurora

BAIA MARE, 1 octombrie 2021, ora 10.00, Restaurant Casa Crișan

Scopul întâlnirilor regionale este de a arăta impactul cooperării transfrontaliere România-Ucraina asupra cetățenilor și zonelor de frontieră, dar și de a promova proiectele de cooperare ca instrumente utile pentru a răspunde problemelor reale din fiecare regiune. Va fi realizată o retrospectivă a muncii susținute în beneficiul comun de către autorități, instituții și persoane, regiuni și țări, dar și a parteneriatelor construite înăuntrul și în afara granițelor Uniunii Europene.

Ce înseamnă Programul Operațional Comun România-Ucraina?

  • 60,000,000 EUR
  • 62 de proiecte finanțate
  • 86 organizații și instituții publice din Ucraina
  • 94 organizații și instituții publice din România
  • 650 km de graniță
  • Peste 8 milioane de locuitori

Programul România-Ucraina urmărește crearea de parteneriate între entități aflate de o parte și de cealaltă a graniței,  care să aducă beneficii comunităților din zona de frontieră.

Domeniile finanțate sunt: educație, cercetare, patrimoniu cultural comun, transport, sănătate, situații de urgență și prevenirea și lupta împotriva criminalității organizate.

Inițiativa noastră din acest an – „Proiecte fără granițe. România | Ucraina” – își propune să aducă în atenția media și a publicului larg cooperarea la granițele externe care, cu suportul financiar al  Uniunii Europene, poate îmbunătăți viața oamenilor și comunităților din zona de frontieră. Coordonatorul local al acțiunilor din cadrul Programului România-Ucraina, sub umbrela Zilei Cooperării Europene, este Secretariatul Tehnic Comun al Programului, împreună cu oficiile antenă din Cernăuți și Odessa.

Cu acest scop, ne-am propus să derulăm o serie de evenimente media în toate regiunile programului și o campanie de informare pe posturi radio și în mediul online. Într-un format prietenos, informal și relaxat, acțiunile regionale vor constitui o ocazie excelentă pentru a auzi ”vocea” proiectelor noastre pe canale media locale, regionale, dar și europene, comunicând despre drumul pe care l-au parcurs și rezultate, despre perspectiva lor asupra activității și a experienței dobândite în contextul cooperării transfrontaliere, în cadrul fiecăreia dintre prioritățile finanțate de Programul Operațional Comun România-Ucraina.

Având în vedere că proiectele finanțate prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 sunt „fața umană” a programului, implicarea beneficiarilor în acțiunile locale legate de Ziua Cooperării Europene este un element cheie în promovarea cooperării transfrontaliere către publicul larg.

Prioritățile finanțate prin Programul RO-UA:

Prioritatea 1.1 – Cooperare instituțională in domeniul educației cu scopul creșterii accesului la educație si sporirea calității acesteia

Prioritatea 1.2 – Promovarea si susținerea cercetării și inovării

Prioritatea 2.1 – Păstrarea si promovarea moștenirii culturale și istorice

Prioritatea 3.1 – Dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontaliere si a instrumentelor ce țin de Tehnologia Informației si Comunicării

Prioritatea 4.1 – Susținerea si dezvoltarea serviciilor si accesului la sănătate

Prioritatea 4.2 – Sprijin pentru activități in parteneriat menite sa prevină dezastrele naturale si cele cauzate de om precum și acțiuni în parteneriat pentru situațiile de urgență

Prioritatea 4.3 – Prevenția și lupta împotriva crimei organizate și cooperarea polițienească.

Mai multe informații despre acțiunile realizate de Programul România – Ucraina 2014-2020 sunt disponibile pe site-urile oficiale www.ro-ua.net  și www.ecday.eu, dar și pe pagina de facebook a programului https://www.facebook.com/ENI-CBC-Romania-Ukraine-2014-2020.

Share.