Stadiul implementării, limitările și nevoile beneficiarilor Programului România – Ucraina au fost prezentate Comisiei Europene, la Bruxelles, de către reprezentanții Secretariatului Tehnic Comun și Autorității de Management.
„Trebuie să acționăm în deplină solidaritate”. Slawomir Tokarski, Director EU REGIO Interreg
Reprezentanții organismelor de management ale programelor de cooperare transfrontalieră (ENI CBC) care derulează parteneriate cu Ucraina s-au întâlnit pe 6 aprilie, la Bruxelles în format hibrid, cu experții Comisiei Europene, DG REGIO, DG NEAR și TESIM. Întâlnirea a avut ca scop discutarea răspunsului comun la nevoile programelor de cooperare cauzate de situația fără precedent din Ucraina.
În linie cu solidaritatea Uniunii Europene ca urmare a invaziei militare ruse în Ucraina, întâlnirea a reunit, spre consultare, experți din toate programele și țările care cooperează cu Ucraina și Republica Moldova, inclusiv România. Ingrid Bucșa, Șef Departament Programe Operationale Comune BRCT Suceava, a participat la întâlnire prezentând statusul şi nevoile beneficiarilor Programului România-Ucraina, alături de Autoritatea de Management – MDLPA.
Participanții au explorat modalități de sprijinire a implementării actualelor programe de cooperare și de reluare a proiectelor în derulare, împreună cu simplificarea procedurilor și posibile măsuri de sprijin pentru cele două state partenere, România și Republica Moldova.
Așa cum era de așteptat, agresiunea militară a avut un impact negativ asupra implementării proiectelor de parteneriat România – Ucraina. Întâlnirea având ca scop și prezenta instrumentele pregătite de Uniunea Europeană legate de această situație de conflict, precum și dezbateri pe dificultățile și riscurile majore cu care se confruntă în prezent programele de cooperare și beneficiarii proiectelor cu precădere problemele cauzate de limitările legislative din Ucraina privind plățile proiectelor sau devalorizarea monedelor naționale și creșteri semnificative a prețurilor, pe lângă cele legate de continuitatea operationalitatii din punct de vedere al resurselor de personal și logistice.
De la începutul invaziei Rusiei, efoturile Comisia Europeane s-au derulat pe două paliere: pe de o parte, acțiuni sancționatorii împotriva Rusiei și Belarusului ca state agresoare,printre care suspendarea acordurilor de finanțare cu cele două state, respectiv suspendarea plăților în programele în care acestea sunt implicate și pe de altă parte, pachete de acțiuni consistente pentru sprijinirea refugiaților și întărirea cooperării cu Ucraina și Republica Moldova, inclusiv în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră. (DG REGIO – dl. Slawomir Tokarski și dl. Jean-Pierre Halkin).
Discuțiile s-au concentrat pe posibilitatea de a continua activitățile proiectului în România, cu scopul de a minimiza impactul situației de blocaj cu care se confruntă beneficiarii ucraineni și, în același timp, abordând provocările migrației cauzate de conflict și protejarea intereselor financiare ale UE.
Pentru a sprijini proiectele în aceste vremuri dificile și pentru a le facilita implementarea și modificările, AM și STC au propus câteva simplificări în procedurile proiectelor. Mai mult, au fost propuse și modificări importante pentru a permite proiectelor să transforme unele activități ale proiectului sau chiar să inițieze activități suplimentare și, mai important, să folosească economiile.
O abordare mai flexibilă a programului a fost recomandată și de Comisia Europeană pentru a se adapta la noile circumstanțe de implementare, pornind de la identificarea problemelor majore create de contextul actual și implementarea unor soluții adecvate pentru rezolvarea acestora.
Prilejul reuniunii a fost folosit și pentru a discuta despre procesul de programare 2021-2027, iar Comisia Europenaă a reafirmat că va facilita depunerea și adoptarea rapidă a programului Interreg NEXT 2021-2027 România –Ucraina, pentru a consolida și mai mult solidaritatea și sprijinul acordat Ucrainaei și poporul ucrainean.
Comisia Europeană și cele cinci programe de cooperare transfrontalieră (România – Ucraina, România – Republica Moldova, Polonia – Belarus – Ucraina, Bazinul Mării Negre, Ungaria – Slovacia – România – Ucraina și Programul Transnațional Interreg Dunăre) fac eforturi pentru a spori asistența acordată Ucrainei, găsind soluții comune și rămânând împreună în fața provocărilor viitoare.
În calitate de partener de lungă durată al cooperării transfrontaliere cu Ucrainei și al beneficiarilor ce derulează proiecte cu instituțiile și organizațiile din Suceava, Tulcea, Botoșani, Baia Mare și Satu-Mare Programul România-Ucraina depune eforturi pentru găsire cele mai bune soluții pentru fiecare proiect în partea, astfel încât finanțarea europeană să ajute comunitățile de la graniță.