„Mai multe regiuni din zona de frontieră România-Ucraina ar trebui să fie parte a AEBR”. Odată ce te gandești la acest lucru, înseamnă că evenimentele anuale organizate de Asociația Regiunilor Europene de Frontieră au fost deosebit de interesante, având un mare impact asupra celor prezenți.
La Szeged, Ungaria, în 28.09.2022, a fost organizată Școala Transfrontalieră, care a oferit cadrul optim pentru a discuta modalități de păstrare a tinerilor și a talentelor în regiunile transfrontaliere, măsuri concrete pentru asigurarea unui sistem de învățământ transfrontalier adecvat, îmbunătățirea mobilității în zona de graniță și potențiale oportunități în arealul transfrontalier.
Acțiunea s-a mutat peste graniță, la Novi Sad, în Serbia, unde au urmat o serie de activități organizate excelent de către AEBR împreună cu regiunea DKMT (Dunăre-Criș-Mureș-Tisa) și Adunarea Provinciei Autonome Voivodina. Astfel, în perioada 29-30.09.2022, cu ocazia Conferinței Anuale AEBR, diferiți actori interesați din Europa și țările învecinate s-au angajat în discuții interactive privind o nouă perspectivă financiară a Uniunii Europene, ofertele de servicii publice în zonele transfrontaliere, cooperarea transfrontalieră precum și sprijinul acordat Ucrainei de către Uniunea Europeană în timpul perioadelor de programare active (2014-2020, 2021-2027).
Evenimentele AEBR ne-au oferit ocazia să întâlnim mulți colegi din diferite regiuni transfrontaliere ale Europei, dar și șansa de a întări relațiile cu participanții din România și Ucraina. Consiliul Județean Maramureș, Aeroportul Internațional Satu Mare, Regiunea Dunării de Jos, Regiunea Carpaților s-au numărat printre cei cu care am schimbat opinii și am discutat despre exemplele de bune practici împărtășite de vorbitori, dar și exemple din regiunile de graniță pe care fiecare le reprezintă. Euroregiunea DKMT (Dunăre-Criș-Mureș-Tisa) ar putea fi un exemplu de urmat de către euroregiunile de la granița României cu Ucraina și Republica Moldova.
Cooperarea transfrontalieră este un factor crucial pentru dezvoltarea și coeziunea teritorială în regiunea de frontieră România-Ucraina și trebuie intens susținută în această perioadă de criză. În cadrul grupurilor de lucru organizate, reprezentanții BRCT au subliniat importanța adaptării inițiativei pilot a AEBR, B-solutions, pentru frontierele externe ale UE și necesitatea de a continua sprijinul pentru populația ucraineană afectată de război.
Pe această cale, dorim să-i felicităm pe toți membrii AEBR care au fost proaspăt aleși sau realeși în funcție în cadrul Adunării Generale din acest an.
BRCT este membru al AEBR cu prezență activă în Task Force-ul Frontiere externe.
Mai multe informații și accesarea înregistrării evenimentului sunt disponibile pe site-ul oficial al AEBR https://www.aebr.eu/.