sâmbătă, decembrie 7 | Ne găsiti și pe

Ședința Comitetului de Monitorizare – InterregNEXT România-Ucraina

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pe 14 februarie la București, a avut loc, în format hibrid, prima reuniune a Comitetului de Monitorizare al Programului Interreg NEXT România-Ucraina, organism din care fac parte reprezentanți ai celor două țări partenere în program.
Pentru demararea programului, delegațiile celor două țări au decis mecanismele de colaborare în cadrul comitetului și modalitatea de luare a deciziilor, pe durata de implementare, respectiv până în 2029.
De asemenea, Autoritatea de Management a prezentat reprezentanților celor două state propuneri privind principalele caracteristici ale viitorului apel pentru proiecte, procedura de evaluare a aplicațiilor primite, pentru eficientizarea implementării programului.
Având în vedere constrangerile regulamentelor europene aplicabile programelor de cooperare în perioada 2021-2027, autoritățile care gestionează programul vor depune toate eforturile pentru scurtarea perioadei de evaluare și contractare a proiectelor, simplificarea cerințelor pentru beneficiari, astfel încât fondurile europene să poată fi cheltuite eficient și rapid, în folosul comunităților locale.

Context
Programul Interreg NEXT România-Ucraina este unul dintre programele de cooperare transfrontalieră finanțate de Uniunea Europeană la granițele externe ale acesteia. A fost dezvoltat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ca urmare a consultărilor cu instituțiile și organismele cu competențe în domeniile prevăzute în regulamentele europene, din România și din Ucraina. Secretariatul comun va fi asigurat de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava.
Obiectivul programului este de a sprijini dezvoltarea zonelor aflate de-a lungul frontierei, din ambele state participante, și de a consolida cooperare dintre acestea.
Programul Interreg NEXT are un buget de 54 milioane de euro, fonduri nerambursabile, la care se va adăuga contribuția națională. Vor putea primi finanțare proiecte care aduc beneficii comunităților de la frontieră, din județele Satu Mare, Maramureș, Botoșani, Suceava și Tulcea (România) și din oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpatska, Cernăuți, Odesa (Ucraina).
Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educația, turismul și cultura, adaptarea la schimbările climatice și managementul frontierei.

Share.