sâmbătă, decembrie 7 | Ne găsiti și pe

Cel mai lung AN – 1 AN de la izbucnirea crizei refugiatilor din Ucraina

Pinterest LinkedIn Tumblr +

24 februarie 2022, colegii nostri Bogdan si Lacramioara erau martorii inceperii razboiului in Ucraina, in imediata apropiere a granitelor tarii si a Uniunii Europene, croindu-si drum dinspre Ivano-Frankivsk catre casa. In acelasi timp, pentru expertii din Ucraina implicati in implementarea proiectelor transfrontaliere cu finantare europeana si familiile lor incepea o viata de teroare, lipsuri si chiar necesitatea parasirii tarii.
Atunci a inceput cel mai lung an pentru BRCT Suceava, an cu noi provocari, cu necesitatea consolidarii echipei, cu noi parteneriate si cu o noua abordare a rolului pe care organizatia noastra poate si trebuie sa il joace in contextul transfrontalier.
Pe parcurusul lui 2022:
• BRCT Suceava a sprijinit eforturile de creare a HUBurilor logistice din Tulcea Tulcea Humanitarian Logistics Hub si Siret HELP UKRAINE ROMANIA.
• BRCT Suceava a lansat platforma www.standwithukraine.ro
• BRCT Suceava a sprijinit peste 1200 de persoane din randul refugiatilor cu spijin financiar CASH, in urma activitatilor realizate in parteneriat cu Organizatia Umanitara Internationala Action Against Hunger.
• BRCT Suceava a organizat un eveniment in cadrul EWR 2022 – Euroregions for Ukraine European Integration
• BRCT Suceava a adus impreuna experti internationali (Tarile de Jos, Portugalia, Marea Britanie, Romania si Ucraina) la Cernauti, pentru organizarea unui grup de lucru sub egida MARSHALL Plan for Ukraine “The role of regional science in building up resilience capacity in Ukraine”
• BRCT Suceava a angajat personal vorbitor de limba ucraineana
• BRCT Suceava a consolidat relatiile din cadrul retelei transfrontaliere, a tinut o permanenta legatura cu institutiile si organizatiile din apropierea punctelor de trecere a frontierei pentru a identifica si furnizat actorilor interesati informatii despre nevoile refugiatilor, comunitatilor si regiunilor.
• BRCT Suceava a aderat initiativelor realizate la nivel eruropean care pot aduce plus valoare eforturilor de dezvoltare a zonei tranfrontaliere Romania-Ucraina: Asociatia Regiunilor de Granita, Forumul International de la Rzeszow
Ne bucuram ca la finalul lui februarie 2023 am fost prezenti la evenimentul organizat de catre Organizatia Institutul Bucovina, alaturi de reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor din judetul Suceava care continuă să ofere servicii și sprijin refugiaților din Ucraina.
In data de 2 martie 2023 am gazduit trainingul intitulat ,,Self-Care, cum să evităm trauma secundară”, un eveniment dedicat celor care intra in contact direct cu persoanele refugiate.
Avem increderea ca vom reusi sa fim in continuare un actor regional, nu doar in ceea ce priveste implementarea programelor de cooperare transfrontaliera Romania-Ucraina, dar si in dezvoltarea de noi parteneriate, implementarea de strategii si initierea de politici atat de necesare comunitatilor din zona de frontiera.

Share.